06 Mayıs 2025

Çevre Akademisi Projesi Açılış Oturumu ile Başladı

Kırıkkale Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (CSAUM) öncülüğünde başlatılan “Çevre Akademisi” projesinin eğitimleri 6 Mayıs 2025 tarihinde açılış oturumu ile başladı.  Kırıkkale Üniversitesi  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleştirilen Açılış Oturumu, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan YAYLI ‘nın açılış ve tanıtım sunumu ile katılımcıları bir araya getirdi.

Çevre Akademisi, gençlerin sürdürülebilir kalkınmaya yönelik farkındalıklarını ölçerek geliştirme yoluyla çevre bilincini artırmayı destekleyecek bir eğitim ve araştırma çalışması olma hedefiyle yola çıkmıştır. Proje kapsamında, üniversite öğrencilerinin çevresel duyarlılıkları belirlenerek, dört modülden oluşan eğitim programıyla bilinç düzeylerinin artırılması hedeflenmektedir. Eğitim programının kapsamını oluşturan bu dört modül, sırasıyla 7-8-9-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Çevre ve İklim Okuryazarlığı (Modül 1), Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilir Tüketim (Modül 2),  Su Ayak İzi ve Kaynak Yönetimi (Modül 3) ve Kurumsal Karbon Ayak İzi Hesaplama (Modül 4) eğitim içeriklerini kapsamaktadır.

Çevre Akademisi’nin diğer başlıca amaçları arasında gençlerin çevre konularında akademik ve günlük yaşamlarına yönelik bilgi ve farkındalık seviyelerini yükseltmek, Yeşil Mutakabat ve çevresel politika metinlerine uygun olarak, sürdürülebilir çevre anlayışının yaygınlaşmasını sağlamak, çevre okuryazarlığı ve yeşil beceriler kazandırmak gibi güncel meselelere dair bakış açılarını ve pratiklerini harekete geçirmek gelmektedir.

Bu kapsamda 6 Mayıs 22025 Salı günü eğitimlere giriş niteliğinde başlatılan açılış oturumunda, 1.Modül olan Çevre ve İklim Okuryazarlığı kapsamında Prof. Dr. Hasan YAYLI’nın sunumu gerçekleştirilmiş, gelen sorular cevaplanarak oturum tamamlanmıştır. Eğitim programına başvurular yoluyla seçilen 36 katılımcı, sunum aralarında tanışma ve konuları müzakere etme fırsatı bulmuşlardır.

Söz konusu müzakere ve sorular projenin ileri süreçleri olan; AB’nin İklim Nötr Hedefi, Sürdürülebilir Büyüme Vizyonu ve Avrupa Yeşil Mutakabatı’nın ne olduğuyla ilgili tartışmalar çerçevesinde değerlendirilmiştir.  Bu sorulara ilişkin büyümenin Çevreyle Uyumlu Olması, Karbon Sınır Düzenleme Mekanizması, Türkiye-AB Ticaret İlişkileri gibi örneklere değinilip katılımcılara temel konular çerçevesinde bilgilendirme yapılmıştır.

5 gün sürecek eğitim sonrasında katılımcılar, Kırıkkale Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) aracılığıyla yürütülen işbirliği ve imzalanan protokol gereğince sertifika almaya hak kazanacaklardır. Katılım ve başarıl belgesi yanında bu sertifikaya hak kazanabilmek için 20.05.2025 saat 17:00'de KKÜ İİBF 101 No'l Amfide eğitim içerikleri kapsamında yapılacak olan sınavdan başarılı olmak gerekmektedir. Başarılı olan katılımcılara ISO 14064-1 ve ISO 14046 sertifikaları verilecek ve sertifikalar e-Devlet üzerinden görüntülenebilecektir.